KÜBA: Havana’da Gezilecek Yerler

Küba insanı o kadar etkileyen bir yer ki insan anlatmaya doyamıyor! 🙂 Bu üçüncü Küba yazım oluyor. Küba biletinizi aldınız, kalacak yerinizi ayarladınız ve artık “Küba’da ve Havana’da gezilecek noktalar nereler?” sorusuna cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz! 🙂

Eğer Küba, Kübalılar ve ülkenin kendine özgü sistemiyle ilgili genel bilgi ve izlenimlerimi anlattığım yazımı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Eğer henüz seyahat biletinizi almadıysanız da tam buraya tıklayarak Küba’ya nasıl gidilir sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Küba Havana

Tam bir turistik Küba fotoğrafı oldu bu 🙂

Küba Havana

Biz Küba’ya geçen sene Mart ayında altı arkadaş gittik. Ve evet, her defasında bu klasik taksilere tam altı kişi bindik! 😀

Küba küçük bir ülke ama Havana’dan Trinidad’a, Santiago de Cuba’dan Varadero’ya kadar gezilecek, görülecek çok fazla yeri var. Uzun ve ince bir yapıya sahip, bir ucundan bir ucuna uzaklık toplam 1250 km civarı. Yollar da ülkenin büyük kısmında iyi durumda değil. O yüzden ülkenin tamamını gezmek için çok fazla vakit ayırmak gerekiyor. Biz yalnızca Havana ve Varadero’ya gittik. O yüzden bu yazının ağırlıklı konusu Havana olacak. 🙂

Bu yazımda da bize Küba’nın en ünlü şarkılarından biri olan Hasta Siempre eşlik etsin. Şarkıyı Kübalı müzisyen Carlos Puebla, Che Guevara’nın 1965’te Küba’dan ayrılırken bıraktığı mektuba cevaben yazmış. Aşağıdaki videoya tıklayıp dinleyebilirsiniz.

Havana sokaklarında rastladığımız bu müzisyenlere hem eşlik edelim hem de onlar için para toplayalım dedik ama pek başarılı olamadık 🙂 Zaten benim şarkının sözlerinden tek bildiğim kısım “Comandante Che Guevara”, onda da “Guevara”yı bir garip söylemişim! 😀

 

INSTAGRAM: @orcundalarslan

 

HAVANA’DA GEZİLECEK YERLER

Aslında Havana’nın asıl olayı turistik yerleri görmekten çok oralı gibi yaşamak. Biz altı arkadaş öyle yaptık, kendimizi tam bir Havanalı gibi hissettik. Turistik yerlere de elbette gittik ama oralarda çok da fazla vakit geçirmedik. Zira asıl hayat ara sokaklarda yaşanıyor. 🙂 Biz Kübalıların Habana Vieja dedikleri Eski Havana’nın ve kaldığımız mahalle olan Vedado’nun arka sokaklarında dolaştık hep. Turistlerin hiç olmadığı yerler. Alışık olmadığınız tipte yerler gibi görünebilir ama sokaklara girmeye, halkın arasına karışmaya, sohbet etmeye hiç çekinmeyin.

Küba arabaları

Klasik Amerikan arabalarıyla gezince Küba seyahati çok daha keyifli bir hale geliyor.

Kübalı kadınlar

Havana sokaklarında tanıştığımız Kübalı bir arkadaş 🙂

İlk Küba yazımda anlatmıştım. Malum Küba’da internet biraz sıkıntılı. O yüzden yerini yönünü kolay bulmak isteyenler için bir de tavsiyem var. Akıllı telefonlar için Gallileo Pro diye ücretli bir uygulama var. Gerçek bir hayat kurtarıcı. En güzel tarafı, internet yokken de çalışması. Yani haritayı bir kere yüklüyorsunuz, sonra hep telefonunuzda kalıyor. Tabii internet yokken yapamıyor ya da yol tarifi veremiyor ama kare kare sokaklarda yönünüz çok kolay bulmanıza yardımcı oluyor.

Neyse, gelelim Havana’da mutlaka görülmesi gereken yerlere:

ESKİ HAVANA: Havana fotoğraflarında en çok gördüğünüz yer işte burası. Eski Havana’yı turistik olan ve olmayan diye ikiye ayırabiliriz. Turistlerin olmadığı ara sokaklar çok güzel, çok hareketli. Daha bakımlı binaların, sıra sıra restoran ve barların olduğu turistik sokaklarsa kanımca çok da iç açıcı değil. Tabii her yere yayılan neşeli müzikleri saymazsak. 🙂 Yoğun turizmden halk da nasibini biraz almış. Genel olarak Kübalılar çok güleryüzlü ve neşeli olsa da buradakiler pek öyle değil. Purolarıyla poz veren, geleneksel kıyafetleri içindeki sempatik teyzeleri de burada bulabilirsiniz.

Küba Havana

Eski Havana’da turistlerin olmadığı, bizim çok sevdiğimiz hareketli ara sokaklar

Küba Havana

Bir başka sokak

Küba Havana

Sokak arasında bir berberde tanıştığımız Kübalı gençler.

Kübalı kadınlar

Turistik sokaklardaki bu purolu teyzelerin neşeli haline kanmayın hemen. 🙂 Fotoğraf çektikten sonra verilen parayı bir türlü beğenmiyorlar. Siz fazlasını verdikçe, onlar daha da fazlasını istiyor.

ESKİ MEYDAN: Eski Havana’daki bu meydanın İspanyolca ismi Plaza Vieja. Şehrin en eski meydanlarından birisi. Meydanı çevreleyen binalarda vakti zamanında Havana’nın en zenginleri yaşıyormuş, balkonlarından meydanda olup bitenleri izliyorlarmış. Şimdi tamamen yenilenmiş. Avrupa’daki tertemiz, pırıl pırıl meydanlardan bir farkı yok ama Havana havası da yok. Zaten Benetton gibi uluslararası markaların mağazaları bile açılmış ama yine de gidip bir çay, kahve molası vermek iyi olur.

Küba Havana

Plaza Vieja

Küba Havana

Plaza Vieja’daki 17. ve 18. yüzyıllardan kalma binaların balkonlarında artık turistler oturuyor.

PLAZA DE ARMAS: Eski Havana’nın bir diğer eski meydanı da burası. Vakti zamanında şehrin en önemli meydanlarından birisiymiş. Şimdi de turizmin merkezlerinden birisi. Meydanın bir kısmında ikinci el kitaplar satılıyor.

Küba Havana

Plaza de Armas’daki kitapçılar. Bu arada küçük bir bilgi: Latin Amerika ülkelerinde şehrin ana meydanlarına Plaza de Armas deniyor.

Küba Havana

Plaza de Armas’ta ara ara böyle gösteriler de düzenleniyor.

NEPTUNE CADDESİ: Burası tamamen bizim keşfimiz. Hiçbir Havana’da mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde Neptune Caddesi’ni, yani Calle Neptune’yi göremezsiniz. Havana’nın merkezini Eski Havana’yla birleştiren caddelerden birisi. Bence 2-3 katlı tarihi binaları ve caddeden durmadan geçen rengarenk klasik Amerikan arabalarıyla Havana’nın en fotojenik yerlerinden birisi.

Küba Havana

Havana’da klasik arabaları en çok gördüğümüz yer burası oldu diyebilirim.

Küba arabaları

Şehirdeki en güzel araba fotoğraflarını burada çekeceğinize emin olabilirsiniz.

MALECON: Burası için Havana’nın kordonboyu diyebiliriz. Tam 8 km’lik bir sahil yolu. Her akşam genç, yaşlı, çoluk çocuk tüm Havana halkı buraya akın edip mutlu mesut vakit geçiriyorlar! 🙂

Havana Malecon

Malecon

Havana Malecon

Romantik çiftler mi ararsınız, müzik eşliğinde sohbet eden gençler mi, ailecek yürüyüşe çıkanlar mı, akşamları herkes Malecon’da.

Havana Malecon

Malecon ve klasik arabalar

ATATÜRK BÜSTÜ: Atatürk gibi bir lidere sahip olduğumuz için gurur duymayalım da ne yapalım. Ta Küba’larda, Havana’da bile büstü var. Bizde bazı insanlar hala kıymetini bilmezken dünyanın birçok yerinde büyük saygı gören bir lider. Büstün üzerinde dünyanın ve bugünlerde özellikle ülkemizin ihtiyacı olan, Atatürk’ün “Yurtta barış, cihanda barış” sözleri yazıyor.

Küba Havana Atatürk Büstü

Atatürk Büstü, Malecon ile Eski Havana’nın birleştiği noktada yer alan Cespedes Parkı’nda yer alıyor.

DEVRİM MEYDANI: Hani Küba fotoğraflarında kocaman bina duvarının üstünde Che’nin resminin olduğu yer varya, işte orası Devrim Meydanı, İspanyolcasıyla Plaza de la Revolucion. Gerçekten devasa bir meydan. Fidel burada 1 milyon kişiye hitap ettiği konuşmalar yapmış kaç defa. Meydandaki İçişleri Bakanlığı Binası’nın üzerinde Che Guevara’nın, Ulaşım Bakanlığı’nın binasının üzerinde de Camilo Cienfuegos’un dev resimleri var. Devrim Meydanı’nın diğer tarafında ise Jose Marti’nin heykeli ve anıtı yer alıyor.

Küba Havana

Turistlerin Devrim Meydanı’na gelmesinin en büyük sebebi, Che Guevara’nın bu resmi önünde fotoğraf çektirmek. Zaten gidip 5-10 dakika fotoğraf çekip dönmek kafi. Onu dışında yapacak hiçbir şey yok.

Küba Havana

Bu da Camilo Cienfuegos’un resmi ama birçok kişi bu resimdeki kişinin Fidel Castro olduğunu sanıyor. 🙂

EL CAPITOLIO: 1959’daki Küba Devrimi’ne kadar bu bina Küba hükümetine ev sahipliği yapmış. 1929 yılında inşa edilen El Capitolio’nun mimarisinde ABD’nin başkenti Washington D.C.’deki kongre binası Capitol Hill’den esinlenilmiş, hatta onu da görmüş biri olarak bence birebir aynısı yapılmış. 🙂

Küba Havana

Nedense El Capitolio’nun yanından fotoğrafını çekmemişim, o yüzden taksiden çektiğim bu fotoğrafla idare edeceğiz! 🙂 Tam karşıda görünün beyaz kubbeli bina El Capitolio. Günümüzde artık Küba Bilimler Akademisi olarak kullanılıyor.

Küba Havana

El Capitolio’ya giderseniz, hemen yakınlarındaki parka da uğrayın. İsmi Parque Central. Canlı müzik eşliğinde dans eden insanları göreceksiniz. Siz de onlara eşlik edin. Fotoğraftaki bu Kübalı teyzenin neşeli dansını izlemek isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz. Videoyu izledikten sonra nereyekacsak.com Youtube kanalına abone de olursanız sevinirim. 🙂

SAN LAZARO CADDESİ VE ÇEVRESİ: Turistik olmayan ama mutlaka geçilmesi gereken bir diğer cadde de burası. Aslında kolonyal dönemde Havana’nın en önemli caddelerinden birisiymiş. Cadde üzerinde güzel binalar var ama asıl gitme sebebi bu cadde ve civarındaki sokaklarda Havanalıların günlük hayatlarına tanıklık etmek olmalı.

Küba Havana

San Lazaro Caddesi ve renkli binaları

Küba Havana

Cadde boyunca çok sayıda tarihi apartman var.

Küba Havana

Apartmanların önünde oyun oynayan çocuklara, dedikodu yapan teyzelere veya sohbet eden gençlere rastlayabilirsiniz.

Küba Havana

San Lazaro Caddesi’nde gezinirken başımıza ilginç de bir olay geldi. Bir binanın önünden geçerken yukarıdan müzik sesleri duyduk. Herhalde parti veriyorlar deyip merakla yukarıya çıktık, içeriye girdik. Parti diye girdik ama Afrika ayinlerindekine benzeyen garip danslar ediyorlardı. O yüzden bakıp hemen kaçar bibi aşağıya indik. 😀

Küba Havana

San Lazaro yakınlarındaki bir sokak

Küba Havana

Bu da bir başka sokak 🙂

VEDADO VE MİRAMAR: Vedado ve Miramar, Havana’nın şehir merkezine 10-15 dakika uzaklıkta mahalleler. Geniş ve ağaçlı sokakları, kolonyal dönemden kalma villaları var. Şehrin en şık restoranlarıyla en popüler gece kulüpleri de genellikle Miramar’da bulunuyor. Havana’daki büyükelçiliklerin çalışanları da genelde Miramar’daki villalarda yaşıyor. Biz Havana’da Vedado’da kaldık, çok da sevdik. Vedado, Havanalılar’ın günlük hayatlarını gözlemlemek için de kesinlikle en iyi yerlerden birisi.

Küba Havana

Eğlence dönüşü Miramar sokaklarındayız. 🙂

Küba Havana

Vedado caddeleri

Küba Havana

Vedado’nun en sevdiğim yanlarından biri bu yemyeşil sokakları oldu.

Küba Havana

Sokaklarda gezinirken çok güzel bir bina gördük. Binanın fotoğraflarını çekerken de inşaat işçisi bu sempatik arkadaşlarla tanıştık.

Küba Havana

Sokaklarda böyle okey oynayan amcalar var hep. Okey diye uydurdum ama galiba o tarz bir oyun işte. 🙂

Küba Havana

Vedado’da günlük hayattan bir kesit daha. Konumuz: Havana’nın manavları.

SANTA MARİA DEL MAR PLAJI: Evet, doğru bildiniz, Havana’da en sevdiğimiz yerlerden birisi burası oldu. Birçok turist farkında bile değil ama Havana’nın doğusunda mükemmel plajlar var. Bizim tercihimiz Santa Maria Del Mar Plajı oldu. Zira turist sayısı çok az. Genellikle Kübalılar takılıyor. Bembeyaz kum, turkuaz deniz, canlı Küba müzikleri ve lezzetli kokteyller olduğunu düşünün. Nasıl geliyor kulağa? 🙂

Havana plaj

Santa Maria Del Mar Plajı’nın turkuaz denizi resmen insanı çağırıyor kendine.

Havana plaj

Karayipler’de denize ilk defa girdim. Suya bayıldım. Ne sıcak ne soğuk, tam kıvamında. İnsanın canı hiç çıkmak istemiyor. Zaten Mart ayında denize girmenin keyfi de ayrı oluyor.

Havana plaj

Suyun rengine zaten diyecek bir şey yok. Yorumsuz! 🙂

Havana plaj

Santa Maria Del Mar Plajı’nda şezlong ücretleri kişi başı 2 CUC. Mojito ve pinacolado 4’er CUC. Mojito kötüydü ama pinacolado çok iyiydi.

Havana plaj

Plajda canlı müzik de var. Müzik yapan bir grup, akşama doğru tüm şezlonları geziyor. Bol bol Hasta Siemre çalıyorlar. Tam mojito içip dans etmelik.

VARADERO

Küba’nın Havana’dan sonra en çok turist çeken yeri Varadero. Özellikle de güneşe ve sıcağa hasret Kanadalı ve Kuzey Avrupalı turistlerden büyük ilgi görüyor. Sebebini de açıklayayım. Varadero, 20 km uzunluğunda, ipince bir yarımada. 20 km boyunca da beyaz kumlu bir plajı var. Bu plaja da sıra sıra oteller dizilmiş. Antalya’da Kemer veya Beldibi’ndeki oteller bölgesini düşünün. Aynen öyle bir yer. Çok turistik. Neredeyse hiç Kübalı da yok. Gitmeden önce bizi uyarmışlardı, boşu boşuna gitmeyin diye. Dinlemedik, gittik, pişman olduk. O yüzden size o kadar yolu boşu boşuna gitmemenizi tavsiye ederim. Tamam, plajı güzel olabilir ama Havana’nın plajı çok daha iyi.

Küba Varadero

Taksiden Varadero sokakları

Küba Varadero

Varadero, Havana’dan 140 km uzaklıkta yer alıyor.

Küba Varadero

Varadero’nun plajı

Küba Varadero

Varadero’ya giderken yolda denk geldiğimiz balta girmemiş ormanlar 🙂

KÜBA’DA ULAŞIM

Küba’da gezilecek yerleri öğrendiniz, peki buralara nasıl gidebilirsiniz? Hemen başlayalım! 🙂 Havana ulaşım için en çok taksi kullanılıyor. Zaten o eski Amerikan arabalarını görünce ister istemez insanın taksiye binesi geliyor.

Küba

Taksilerin çoğunun penceresi, kapısı kapanmıyor. 🙂 Hatta bazı taksilerde şoförler “Kapıya yaslanmayın, açılabilir” diye uyarıda bile bulunuyor ama insan şu arabalarla gezmekten acayip keyif alıyor. 🙂

Havana içi ulaşımda biz genellikle taksi kullandık. Arada da belediye otobüslerini tercih ettik. Bizim kaldığımız Vedado’dan Havana’nın merkezine taksi ücreti olarak genellikle 8-10 CUC istiyorlar ama biz her defasında pazarlık yaptık ve 5 CUC’a bindik. Belediye otobüsleriyse sudan ucuz. Tam olarak ne kadar ödediğimizi bile bilmiyoruz. Sanırım kişi başı TL cinsinden 20 kuruşa filan geliyordu. Halkın arasına karışmak için çok iyi bir seçenek. Bizden başka binen turist de yoktu zaten. O yüzden otobüstekiler her defasında bizi görünce şaşırdı, garipseyerek ama gülümseyerek baktılar hep. 🙂

Küba Havana

Yolda beklerken geçen tüm arabalara, resmi taksi olsun ya da olmasın elinizi kaldırabilirsiniz. Gitmek istediğiniz yeri ve aklınızdaki fiyatı söyleyince, şoföre de uyarsa sizi mutlaka götürüyor.

Küba Havana

Taksilerle pazarlık yapabilmeniz için az biraz da olsa İtalyanca ya da İspanyolca kelimeleri, en azından sayıları bilmeniz gerekiyor. Sadece bu kelimeleri bilmek de yeterli değil ama. En önemlisi mimiklerinizi doğru kullanmak! 😀

Küba otobüs

Belediye otobüsünde

Havana’dan Santa Maria Plajı’na taksi ücreti olarak genellikle 25-50 CUC arası istiyorlar ama pazarlık yapınca 15 CUC‘a da götürüyorlar. Biz öyle gittik hep. Kübalı arkadaşlar edinirseniz çok daha ucuza da oluyor. Size tavsiyem plaja bir gün mümkünse üstü açık bir klasik Amerikan arabasıyla gitmeniz.

Küba arabaları

Santa Maria Plajı’nda bindiğimiz taksilerden biri

Küba

Bizi plaja götüren şoförümüz Eduardo da çok eğlenceliydi. Son ses müzik açtı bize, dans ettik yol boyunca, o da eşlik etti.

Küba Havana

Üstü açık arabaların fiyatı biraz daha pahalı ama keyfine doyum olmuyor. Ücreti 30 CUC, pazarlıklı fiyatı da 25 CUC.

Havana’dan Varadero’ya ve diğer şehirlere ise yine taksi ya da otobüslerle gidiliyor. Araba kiralayanlar da var ama çok tercih edilen bir seçenek değil. Biz gidişte de dönüşte de taksi kullandık. Giderken araç başına 60 CUC ödedik. Dönüşte ise pazarlıkla 45 CUC’a araç bulduk. Hep diyorum, mutlaka pazarlık yapın diye. Küba’da turistlerin kullanabileceği tek bir otobüs şirketi var. İsmi Viazul. Eğer şehirlerarası yolculuklarınızı otobüsle yapmak isterseniz Viazul’un internet sitesinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Küba

Varadero’ya giderken konforlu olması için taksilere üçer kişi bindik. Bu bizim bindiğimiz taksi. Eski Amerikan arabalarının içi o kadar geniş ki, tangır tungur gitmesine rağmen uzun yollarda çok konforlu oluyor. Çoğunun camı kapanmadığı için püfür püfür esen rüzgarı da cabası.

Küba taksi

Bu da bizi Varadero’ya götüren şoförümüz Jose. Yol iki saatten fazla sürüyor.

Küba’da taksilerle ilgili bir de önemli tavsiyem olacak. Kendinize oradayken sabit bir taksici bulun, şehir içi olmasa da havalimanına geliş-gidişlerinizde ya da plajlar veya Varadero, Trinidad gibi şehirlere ulaşımda tüm seyahat boyunca işlerinizi onunla halledin. Biz iki farklı taksiciyle anlaştık öyle. Birisi Alfredo. Eski bir Fiat aracı vardı. Bir diğeri de klasik arabası olan Jose. Bizim altı kişilik grubumuzdan üç kişinin dönüş tarihleri farklı olduğu için sürekli havalimanına taksi ihtiyacımız oldu ve Alfredo sabahın 4’ünde bile bizi almaya geldi. Aşağıda hem Alfredo’nun hem de Jose’nin telefonlarını paylaşıyorum. En azından havalimanından almaya gelirler sizi.

Alfredo: +53-539 290 26
Jose: +53-524 109 32

Küba taksici

Van Diesel’e benzeyen şoförümüz Alfredo ve kırmızı renkli Fiat Uno aracı.

 

INSTAGRAM: @orcundalarslan

 

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

KÜBA: Ülke, Sistem ve Halkla İlgili İzlenimlerim

KÜBA: Nasıl gidilir? Nerede Kalınır?

HAVANA’DA GÖRMEDEN DÖNMEMENİZ GEREKEN 9 YER